sâmbătă, 9 februarie 2013

Uleiul de masline

Uleiul de masline a fost din antichitate recunoscut ca si ingredient cheie in dieta mediteraneana.Hipocrate, parintele medicinei, recomanda uleiul de masline in peste 60 de terapii.Cercetarile din ultimii ani nu fac decat sa confirme beneficiile curative ale acestuia.Oleocanthal, este un compus chimic descoperit in uleiul de masline extra-virgin are un foarte puternic efect anti-inflamator asemanator ibuprofenului.Deoarece inflamatiile joaca un rol important in multe afectiuni in momentul de fata se cerceteaza in mai multe centre universitare potentialul terapeutic al uleiului de masline in multe cazuri de cancer sau alzheimer. Oleocanthalul altereaza structura unei proteine neurotoxice care se pare ca este responsabila de aparitia sindromului Alzheimer.
Asadar, uleiul de masline poate fi un veritabil tratament care sa ajute mai ales la prevenirea dar si la tratarea acestei boli.Deasemenea contine antioxidanti naturali care previn eliberarea in organism de radicali liberi care determina imbatranirea celulelor.Uleiul de masline contine polifenoli, vitamina E si alti antioxidanti, substante care constituie conservantii naturali ai uleiului. Antioxidantii diminueaza aparitia peroxizilor. Astfel se incetineste procesul natural de oxidare si rancezire a uleiului.Printre acesti antioxidanti naturali au fost identificati compusi care ajuta la mentinerea unei vieti sanatoase. Ei absorb radicalii liberi si se pare ca au un efect benefic asupra sistemului cardiovascular si afectiunilor canceroase, lucru intarit de speranta ridicata de viata a locuitorilor insulei Creta.Cercetatorii spun ca uleiul de masline ar putea sa previna sau sa diminueze sansele de aparitei a cancerului. Studiile au aratat ca acidul oleic (principalul acid gras monosaturat) poate distruge o gena a cancerului responsabila de o treime din cazurile de cancer mamar. Deasemenea uleiul de masline are efecte benefice si in preventia cancerului ovarian si testicular.Uleiul de masline este foarte bine tolerat de stomac fiind un remediu pentru ulcer. Deasemenea impiedica formarea pietrelor la rinichi.80% din uleiul de masline este compus din acizi grasi monosaturati care rezista la oxidare. Acestia determina cresterea colesterolului "bun"(HDL) si scaderea colesterolului "rau" (LDL), raspunzator pentru "intarirea arterelor" si cresterea riscului accidentelor vasculare.
”Multa paine, vegetale si fructe, mai putine grasimi saturate, consum moderat de vin consumat cu mancare. Aceasta este lectia data de mama natura sau intelepciunea oferita de cateva popoare privilegiate, asa precum cel din Creta, leaganul civilizatiei noastre.” La aceasta concluzie a ajuns in 1997 profesorul Serge Ronaud dupa un studiu ce a demonstrat beneficiile dietei cretane. Timp de 27 de luni au fost studiate doua grupuri de persoane. Intr-unul din grupuri persoanele au urmat o dieta cretana consumand ulei de masline. Rezultatele au fost incredibile: riscul de infarct a scazut cu 74%.Cantitatile de colesterol si lipide in sangele pacientilor erau cam aceleasi pentru ambele grupe. In consecinta superioritatea dietei mediteraneene a fost atribuita calitatilor de anti-oxidant ale uleiului de masline.